Добре дошли в моя уеб сайт! Тук може да научите много за камъните и въздействието им върху нас, както и да изберете бижу от подходящ за Вас камък.....приятно разглеждане..

Естествени камъни

Скъпоценните  и полускъпоценните камъни са били познати на хората още в древността. Носели ги като ...

Скъпоценните  и полускъпоценните камъни са били познати на хората още в древността. Носели ги като украшения по ръцете, краката, ушите и цялото си тяло. Използвали ги и за различни религиозни и магически ритуали. Според специалисти още атлантите си служели с кристали, за да правят връзка с космическите сили.

Днес камъните намират все по-широка употреба. Рубинът се използва в лазерите, кварцът - в часовниците, компютърните платки и в радиотехниката.Камъните обаче могат и да лекуват. Според някои учени маите били първите, които започнали да ги използват за диагностика и лечение на някои болести. Други специалисти търсят корена на кристалотерапията в Индия. Индийците свързвали всяка от седемте чакри с определен цвят и минерал.

Безспорно е, че скъпоценните камъни въздействат върху физическото, емоционалното и духовното състояние на човека. Ефектът им се дължи на седем основни свойства - химичен състав, елементи, магнитни и електрични свойства, цвят, твърдост, прозрачност и кристална система.

  • Най-старото свидетелство за използуване на минерали при лечение на болести се смята папирусът на Еберс, който се съхранява в Берлин. Той е датиран от XVI век пр.н.е. и носи името "Книга за приготвяне на лекарства за всички части на тялото".

Древните хора са смесвали минерали с различни растителни и животински съставки. Минералите обикновено били стривани на прах и се разреждали с вода за вътрешна употреба или били под формата на мехлеми за външно въздействие. Лечителите и знахарите на някои племена препоръчвали на пациентите си да дъвчат минерални продукти, например глина. Други пък смятали, че камъните могат да лекуват само при допир до кожата и изработвали амулети. Болните трябвало да ги носят постоянно вързани на шията или до болния орган.По-късно бижутери започнали да вграждат скъпоценни и полускъпоценни камъни в пръстени, обици, гривни и колиета. Освен, че били красиви и ефектни, накитите служели и като лечебно средство за различни болести и профилактика. Червените камъни, например рубинът, се използвали като амулети срещу наранявания и като средство за спиране на кръвотечение. Жълтите били свързани с жълтеницата и болести на черния дроб. Зелените се използвали главно за очни болести. Ако искали да се излекуват с помощта на минерали, болните трябвало да вярват в силата им.

  • Тибетските монаси можели да лекуват 404 болести само с помощта на скъпоценни камъни.
  • В древността почитали много кехлибара. Смятало се, че с него може да се лекува ангина, главоболие, ревматизъм и болка в ушите. Кехлибарът се използвал най-вече в района на Прибалтика, а литовското му название "гинтарас" означава "защита от болести". Неслучайно го използвали за изработването на цигарета и лули - така тютюнът се пречиствал от вредните компоненти. Стрит кехлибар, смесен с мед и розово масло, използували при болести на очите и ушите. Съвременните изследвания доказват, че кехлибарената киселина наистина има биостимулиращото въздействие и може да се използва като противовъзпалително и противостресово средство.

В България лечебните свойства на кристалите също са били познати и използвани много отдавна. Нашите лечители препоръчват да се пие "вода от камък". Скъпоценните камъни се измиват добре и престояват през нощта в съд с преварена вода. Сутринта водата се изпива на гладно. Естествено камъкът трябва да се подбере в зависимост от заболяването. Затова е добре да се обърнете към специалист, който познава кой минерал за какво се използва. Всеки обаче може да се лекува като си купи бижу с вграден камък. Можете да го носите на ръката в пръстен или гривна, на шията - в колие, или да си ушиете торбичка и да си го носите в джоба. За защита на дома го дръжте като украшение на шкафа. Ако усетите обаче, че не ви действа положително, веднага го изхвърлете.Как да си изберете камък? Според специалистите трябва да си го харесате от пръв поглед. Без да се съобразявате дали има някакъв дефект ("Всеки дефект - ефект", казват бижутерите) и дали има странна форма.


ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНТРОВЕ В ОРГАНИЗМА  Освен чрез храната, човек приема енергия и от космическата среда ...

ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНТРОВЕ В ОРГАНИЗМА

 

 Освен чрез храната, човек приема енергия и от космическата среда през определени вихрови центрове в своето тяло. В източната философия те се наричат чакри и са свързани с жлезите, които излъчват секрети директно в кръвта и управляват процесите в целия организъм.

БАЗИСНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Муладхара) се намира в основата на гръбнака, в опашния център. То й доставя на тялото физическа енергия, от него се влияят сексуалността, размножителните способности, кръвта, както и надбъбречните жлези. Всички чувствени усещания зависят от тази чакра. Според древната медицина тя е свързана с елемента земя. С нейна помощ се лекуват всички смущения в сексуал-ността. Въздействието върху й се осъществява с червени и черни минерали.

Минералите с черен цвят -Оникс, вулканична лава, андрадит, морион, турмалин шерл, хематит, черен опал и др. успокояват целия енергиен поток, намаляват болката и засилват съпротивителните сили.

Червените минерали въздействат върху кръвоснабдяването и стимулират сексуалността, ускоряват интензитета на чувствата, независимо дали те са положителни или отрицател-ни; червеното премахва умората и оказва тонизиращ ефект върху организма, но с него не бива да се прекалява. Минералите, които въздействат в този план, са рубин, гранат пироп, шпинел, циркон, огнен опал и др.

САКРАЛНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Свадиштхана), е разположен в кръста, в далачния център. Когато човек постави дясната си ръка върху корема така, че палецът да лежи под пъпа, тогава ръката попада върху чакрата. От нея се влияят енергийно всички телесни течности - кръв, лимфа,пот, стомашни сокове, сълзи. Оказва хормонално влияние върху яйчниците, половите жлези и тестикулите. Свързана е с елемента вода. Съответства на оранжевия цвят, а минералите, които й въздействат, са цитрин, оранжев яспис, хелиодор и др.

Оранжевите минерали стабилизират кръвообращение-то и обмяната на веществата и осигуряват интелектуална енергия. Терапията с тези минерали активира жлезите с вътрешна секреция.

ПЪПНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Манипура) е разположен в центъра на слънчевия сплит. Когато поставите дясната си ръка върху стомаха така, че ръбът на малкия пръст да е върху пъпа, тогава ръката покрива тази чакра. Тя, както останалите две, се отваря навън, за да поема енергия. Товае чакрата на панкреасната жлеза, която отделя инсулин и глюкоген. Въздейства върху целия храносмилателен процес и върху слънчевия сплит, чието състояние е особено важно за цялата вегетативна нервна система. В тази чакра са заложени корените, върху които израства нашата личност, целият ни умствен процес. Отговаря на жълтия цвят и се влияе от цитрин, пирит, злато, топаз, флуорит, сяра и др.

Минералите с жълт цвят влияят пряко върху нервната система в благоприятен аспект, засилват имунната система, терапията с тях се отразява добре върху състоянието на кожата . Жълтите минерали активират отделянето на стомашен сок и стимулират храносмилането.

СЪРДЕЧНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Анахата) се намира по средата на гръдния кош. Той отговаря енергийно за сърцето и кръвообращението, освен това са му подвластни тимусната жлеза и имунната система. В синхрон е с хармонията, нежността и чувствата. Това е чакрата на любовта. Неин цвят е зеленият. Влияе се и от розовия.

Зелените минерали стимулират сърдечната дейност, работата на черния дроб и жлъчния мехур, освобождават напрежението от организма, отпускат мускулите. Повечето от минералите от тази група са носители на култова символика -изумруд, нефрит, жадеит,амазонит, зелен яспис и др. Те са изразители на силите, които продължават и обновяват живота. Терапията с тях оказва влияние върху възстановяването на клетките и балансира състоянието на организма. Най-популярните представители, освен изброените, са и празопал, хризопраз, празем, хризокола, малахит, турмалин верделит и др.

ГЪРЛЕНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Вишутха)се намира в долната част на гърлото. То й снабдява с енергия щитовидната жлеза. У п р а в л я в а ушите и гласните връзки, гладът и жаждата също зависят от него. В духовен аспект се свързва с вярата и красноречието. На тази чакра съответства светлосиният цвят. Въздействащите й минерали са тюркоазът, целестинът, аквамаринът, халцедонът, синият топаз, лунният камък, пер-лата, опалът джиразол.

Светлосините минерали символизират дълбокото спокойствие, стимулират работата на бъбреците и очистителните процеси. Терапията с тях нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение и успокоява дишането.

ЧЕЛНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР се нарича още "трето око". В източната философия носи името Агя. То й се намира над основата на носа, между веждите. Интуитивните ни способности са тясно свързани с него. Осигурява въздействие върху епифизата, както и върху работата на всички жлези в тялото. С него е обвързана и централната нервна система.Цветът на тази чакра е тъмносиният, индиговият. Влияе се от содалит, лазурит, аметист, сапфир, флуорит. Когато тази чакра получава достатъчно енергия, у човек изчезват страховете, депресията, чувството за несигурност. Тя дава сили и на вдъхновението.

Тъмносините минерали освобождават отрицателна енергия от човека и стимулират мисленето. Те съдействат и за въстановяване на нервната система.

 

ТЕМЕННИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Сахашрара или хилядолистен лотос) е разположен на върха на главата и е свързан с хипофизната жлеза. През него може да преминава надолу енергия с най-висока честота. Той се съотнася с духовния елемент у човека, както и със свръхестественото, с Космоса. Свързан е с предния дял на хипофизата и оказва влияние върху физическия и духовния ръст на човека. Тази чакра кореспондира цветово с виолетово, бяло и златисто.Освен минералите с тези цветове, изключително добро въздействие върху нея оказват диамантът и планинският кристал.

Виолетовите минерали оказват влияние върху белия дроб и снабдяването на мозъка с кислород, прогонват безпокойството. За постигане на ефект тук се разчита на аметист, флуорит, чароит.

 

Белите минерали са в състояние на стимулират хора с висок умствен и духовен потенциал. Преди използването им се препоръчва терапия със сини или зелени камъни. Ефектът се получава от работа с кахолонг, хаулит, млечен опал, албит.

Златистият цвят при хелиодора, слънчевия камък, хал-копирита и златото провокира веселие и радост. Повишава телесната температура и осигурява жизненост.

Енергията от космическата среда навлиза в тялото през чакрите и познанията за този процес, за взаимосвързаността му с различните минерали, може да ни помогне значително да подобрим качеството на физическото и духовното си състояние.

ПОДХОДЯЩИ КАМЪНИ ЗА ЗОДИИТЕВодни знаци - Риби, Рак, СкорпионОгнени знаци - Овен, Лъв, СтрелецЗемни ...

ПОДХОДЯЩИ КАМЪНИ ЗА ЗОДИИТЕ

Водни знаци - Риби, Рак, Скорпион

Огнени знаци - Овен, Лъв, Стрелец

Земни знаци - Телец, Дева, Козирог           

Въздушни знаци - Близнаци, Везни, Водолей

 

Риби / 20.02. - 20.03./ Халцедон, унакит, нефрит, родохрозит, родонит, лунен камък, тюркоаз, розов кварц, малахит, аквамарин, амазонит, содалит, лазурит, седеф, корал, опал, косите на Венера

 

Овен /21.03. - 20.04./Яспис (зелен и червен), хематит, авантюрин, планински кристал, гранат, хризопраз, карнеол, амазонит, цитрин, ахат, корал, кехлибар, косите на Венера

 

Телец /21.04. – 21.05./Амазонит, яспис, малахит, авантюрин, родохрозит, родонит, турмалин, розов кварц, нефрит, косите на Венера, аметист, хризопраз, обсидиан, седеф, тюркоаз

 

Близнаци /22.05. – 21.06./Аметист, розов кварц, халцедон, авантюрин, родохрозит, хематит, гранат, яспис, содалит, тигрово око, тюркоаз, планински кристал, лунен камък, котешко око, оливин

 

Рак /22.06. -22.07./Аквамарин, аметист, лунен камък, родохрозит, тюркоаз, планински кристал, опал, родонит, малахит, кехлибар, соколово око, амазонит, нефрит, седеф, корал, хелиотроп, котешко око

 

Лъв /23.07. – 22.08./Яспис, тигрово око, карнеол, малахит, родонит, кехлибар, тюркоаз, гранат, цитрин, корал, слънчев камък, планински кристал, хелиотроп, опал, оливин

 

Дева /23.08. – 23.09./Малахит, обсидиан, цитрин, яспис, авантюрин, оникс, ахат, лазурит, нефрит, хелиотроп, слънчев камък, соколово око, планински кристал, котешко око, опал,оливин

 

Везни /24.09. – 22.10./Аметист, содалит, халцедон, лазурит, малахит, розов кварц, турмалин, опал, родохрозит, родонит, косите на Венера, авантюрин, аквамарин, яспис, седеф, хризопраз, лунен камък, оливин

 

Скорпион /23.10. – 22.11./Тигрово око, содалит, цитрин, хематит, карнеол, родохрозит, лазурит, нефрит, аметист, аквамарин, авантюрин, гранат, тюркоаз, унакит, хризопраз, амазонит, турмалин, котешко око, опал, лунен камък

 

Стрелец / 23.11. – 21.12./Гранат, содалит, планински кристал, карнеол, лазурит, унакит, яспис, тюркоаз, родохрозит, амазонит, корал, соколово око, кехлибар, косите на Венера

 

Козирог /22.12. – 21.01./Обсидиан, тигрово око, карнеол, нефрит, кехлибар, лунен камък, оникс, соколово око, тюркоаз, ахат, слънчев камък, турмалин, котешко око, опал, оливин

 

Водолей / 22.01. – 19.02./Тигрово око, халцедон, оникс, соколово око, косите на Венера, ахат, аквамарин, содалит, малахит, хематит, лазурит, седеф, тюркоаз, корал, хризопраз, планински кристал, цитрин, опал

Уеб сайт в alle.bg